Skip to main content
0344 65 50 99  |  06 54 36 89 00 | info@happy-shape.nl

Boodschappen doen!

HappyShape boodschappen
Heb jij ook zo’n hekel aan boodschappen doen in de supermarkt? Mijn favoriete hobby is het niet. Ik hoor anderen ook vaak vertellen dat ze het nog moeilijker vinden nu ze net gezonder proberen te eten. Want je wordt er echt voortdurend geconfronteerd met wat lekker is. De focus op wat niet in je programma past neemt dus even toe en dat maakt het je mogelijk best lastig. Vandaag geef ik je tips om hier beter mee om te gaan.
Pluk er de tips uit die jou kunnen helpen, want iedereen is anders natuurlijk ;-)

De grootste uitdaging van de week: de supermarkt trotseren

Maak een lijstje:
Dit is niet de meest originele tip, maar toch oh zo belangrijk! Iedereen is al ooit de winkel binnengelopen voor een bepaald product en buitengekomen met een halve kar vol spullen die je niet echt nodig had.
Erger nog, waarschijnlijk had je net dat ene ding dat je nodig had, niet eens bij je. Dus, maak een lijstje!

Ga jij voor slechts enkel producten?
Kies dan géén of een klein winkelmandje! Zo heb je minder kans dat je allerlei andere producten meeneemt.

Jij kiest
Eén keer nee zeggen tegen je grootste verleiding, of 100 keer op een avond? Als je in de supermarkt de verleiding kan weerstaan, dan ligt het niet in je keukenkastje. Want als het daar ligt kan het wel eens heel erg hard schreeuwen om opgegeten te worden. Ken je dat gevoel? ‘Als het in huis is, moet het op’. Ga dan voor de veiligste oplossing.

Ligt er iets om te proeven?
Doe dit niet, want wat je proeft en lekker vindt wil je kopen, ook al is het misschien niet zo gezond. Bovendien zitten er vast koolhydraten in en die wil jij liever niet tijdens je PowerSlim-programma! Denk maar dat het vast niet lekker is. En loop snel door naar het volgende item op je lijstje.

Op zaterdag of door de week?
Ook hier moet je weer even uitzoeken wat voor jou het best werkt. Op zaterdag is het druk in de winkel. Vind je dat vervelend, probeer dan een weekdag te kiezen. Ideaal is een bezoek aan de supermarkt nét na het avondeten. Je maag is nog gevuld, dus honger heb je niet. Bovendien is het dan erg rustig in de supermarkt (niet doorvertellen!). En ze zijn vaak tot acht of negen uur open, dus dat red je met gemak. Maar misschien helpt die drukte jou juist wel. Misschien race je dan door de supermarkt, omdat je er snel weg wil. Ook de sociale controle van al die mensen om je heen, kan jou helpen. In dit geval kun je het beste op zaterdag, op het drukste moment, gaan.

Stippel de ideale route uit in jouw supermarkt
Ga niet door het gangpad met snoep en koeken tenzij het noodzakelijk is. Vooral jouw grootste verleiding kun je het beste vermijden. Ik geef toe, in sommige supermarkten is dit (bijna) onmogelijk. Maar vaak lukt het wel. Zo ga ik dus langs de groenten, dan door naar de sauzen en blikgroenten, naar het vlees achteraan en dan langs het gangpad met dranken, poetsspullen en wc-papier terug naar de kassa De chips vermijd ik absoluut want dat is verleidelijk.

Winkelen met of zonder kinderen?
Niet iedereen is hetzelfde, maar er is hier wel echt een onderscheid tussen mensen.
Terwijl de één boodschappen doen mét de kinderen een ramp vindt, is de ander juist meer gefocust op de kinderen en minder op het eten. Of is het makkelijker om als ‘verantwoorde ouder’ door de supermarkt te rijden en verantwoord te winkelen (“Nee, lieverd, dat is niet zo gezond, dat gaan we vandaag niet kopen”).
Dus denk na wat voor jou het makkelijkst is.

Als je winkelt mét kinderen, dan helpen deze tips je vast op weg:
• Spreek een beloning af vóór je de supermarkt binnen gaat. Het liefst geen eetbare beloning (en als het niet anders kan dan dus groenten of fruit). Het is trouwens een beloning voor je kind!
• Laat hem/haar bijvoorbeeld een activiteit kiezen die je na het winkelen samen zal doen (samen een puzzel maken, samen kleuren, samen dansen door de woonkamer,.... als het maar samen is).
• Geef hem/haar een lijstje (ook als ze niet kunnen lezen).
• Probeer ze in de kar te zetten. Passen ze niet meer in dat zitje? Zet ze dan gerust bij de voedingswaren. Rondlopende kindjes kunnen namelijk voor extra stress zorgen. Ze grijpen soms iets uit een rek of rennen het verkeerde gangpad in.
• Laat het kind mee zoeken. ‘Zoek jij de melk?’ De kinderen zoeken actief de melk. Je kan het lekkers voorbij zonder al te veel gezeur, want het kind zoekt ‘melk’. Help het kind om de focus te houden, door te herhalen wat jullie zoeken. Als het plots ‘koek’ roept (omdat het dat ziet), dan zeg je ‘nee, we zoeken de melk’. Wandel ook gewoon door. Herhaal wat je zoekt. Houd je aan je lijstje!
• Beloon jezelf straks met een lekker warm bad, of wat tijd voor jezelf met een boek of een haarmasker.

Boodschappen doen komt op deze manier helemaal goed!