Niks mis met een worstje of speklap op z’n tijd
Bron: Website PowerSlim - Hylke Boelens | Diëtist PowerSlim
23 september 2015
Hou jij van speklappen, worstjes of gehaktballen? Of een stukje Franse kaas? Dacht je ook altijd dat dit ongezond is? Dan heb ik goed nieuws voor je: jarenlang heb je te horen gekregen dat vet vlees en volle zuivelproducten slecht zijn voor je gezondheid, maar nu blijkt uit onderzoek dat dit niet klopt.
Dit belangrijke nieuws gaat over het soort vet dat zit in dierlijke producten zoals vlees, kaas en zuivel. Dierlijk vet is, met uitzondering van visvet, altijd verzadigd vet. Deze verzadigde vetzuren werden jarenlang gezien als veroorzaker van hart- en vaatziekten.
Het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetzuren
Vet is een scheikundige verbinding tussen koolstofatomen, zuurstofatomen en waterstofatomen. Het verschil zit hem in de chemische structuur. Bij verzadigde vetzuren zijn de koolstofatomen aan alle kanten omringd (verzadigd) door waterstofatomen. Bij onverzadigde vetzuren zijn er één (enkelvoudig onverzadigd) of meer (meervoudig onverzadigd) koolstofatomen die niet aan alle kanten verbonden zijn met waterstofatomen.
Dit gaat je waarschijnlijk veel te diep en het is ook helemaal niet belangrijk om te weten. Een ezelsbruggetje om makkelijk te weten of vet verzadigd is of onverzadigd is de structuur bij kamertemperatuur. Is het vet vloeibaar bij kamertemperatuur? Dan is het onverzadigd vet. Als het vet vast is bij kamertemperatuur dan is het verzadigd vet. Hard frituurvet is bijvoorbeeld verzadigd vet. Olijfolie is een voorbeeld van onverzadigd vet.
Verzadigd vet en cholesterol
Dat olijfolie gezond is wist je waarschijnlijk al. Dit staat ook buiten kijf. Olijfolie bevat de onverzadigde vetzuren omega 3 en omega 6. Dit verlaagt het slechte cholesterolgehalte (LDL) en verhoogt het goede cholesterol (HDL).
Maar de aanname dat vet vlees, vette kaas en volle zuivelproducten ongezond zijn, is nu omver geworpen. Verzadigd vet zou het cholesterolgehalte verhogen en zo de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroten. Maar dit gaat over het totale cholesterolgehalte en dit zegt weinig over je gezondheidstoestand. Verzadigd vet uit vlees en kaas verhoogt zowel het goede cholesterol als het slechte cholesterol waardoor de verhouding gelijk blijft. Het is juist belangrijk wat de verhouding is tussen het goede cholesterol en slechte cholesterol.
Uitkomst onderzoek
In opdracht van de World Health Organization (WHO) werd een grootschalig onderzoek uitgevoerd. De resultaten van 70 eerder gedane studies over dit onderwerp werden onderzocht en met elkaar vergeleken. Een dergelijke studie heet een review en geeft betrouwbare informatie omdat het zo grootschalig is opgezet en informatie geeft uit meerdere studies.
Uit de review blijkt dat inname van dierlijke vetten geen oorzakelijk verband heeft met sterftecijfers, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Het tegendeel blijkt zelfs waar: inname van verzadigd vet uit zuivel blijkt juist een significante verlaging van het risico op diabetes type 2 te hebben.
Ik wil er wel heel duidelijk bij vermelden dat dit geldt voor pure dierlijke producten zoals vlees en zuivelproducten en NIET voor verzadigde vetten uit bewerkte fabrieksproducten zoals koek, gebak en snacks!
Conclusie
Tegenwoordig is er veel meer aandacht voor je totale eetpatroon in plaats van de focus op bepaalde voedingsstoffen en dat is goed. Zolang je gevarieerd, vers en puur voedsel eet en kant-en-klare producten vermijdt, bescherm je je lichaam zo goed mogelijk tegen hart- en vaatziekten en andere aandoeningen.
Geniet dus gerust en zonder schuldgevoel regelmatig van een gehaktbal, speklap, stukje kaas en volle zuivelproducten. Ter compensatie van het hogere caloriegehalte laat je gewoon de aardappelen, rijst of pasta weg, dit werkt zelfs beter voor de slanke lijn.
Wil jij ook puur en gezond koken zonder kant-en-klaar producten?
PS. Kijk wel uit met gemarineerde producten zoals gemarineerde spareribs en speklappen. Deze bevatten vaak veel suiker en/of zetmeel. Maak liever zelf een gezonde marinade van bijvoorbeeld olijfolie, citroensap, knoflook en zoute sojasaus. Als je een zoete marinade wil gebruik dan geen suiker maar zoetstof, bijvoorbeeld Stevia.
Bron:
- Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. Russell J de Souza,1, 2, 3, 4 Andrew Mente,1, 2, 5 Adriana Maroleanu,2 Adrian I Cozma,3, 4 Vanessa Ha,1, 3, 4 Teruko Kishibe,6 Elizabeth Uleryk,7 Patrick Budylowski,4 Holger Schünemann,1, 8 Joseph Beyene,1, 2 Sonia S Anand1, 2, 5, 8 BMJ (British Medical Journal) 2015;351:h3978