Skip to main content
0344 65 50 99  |  06 54 36 89 00 | info@happy-shape.nl

Slapen is heel belangrijk

HappyShape slapen

Ben jij één van de gelukkigen die, zodra hun hoofd het kussen raakt, in slaap valt? Dan mag je van geluk spreken! Er zijn namelijk veel mensen die in meer of mindere mate last hebben van slaapproblemen. Terwijl een goede nachtrust heel erg belangrijk is om gezond, slank en fit te worden en te blijven. In deze column leg ik je uit waarom, en geef ik je tips voor een goede nachtrust.

Slapen is heel belangrijk

Invloed van slaap op je hormonen
Leptine en ghreline
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat als je te weinig slaapt er minder leptine in je bloed zit. Leptine is het hormoon dat ervoor zorgt dat je je verzadigd voelt na het eten. Aan de andere kant is er ook toename van het hormoon ghreline. Dit hormoon bevordert juist je eetlust. Bij te weinig slaap raken deze hormonen uit balans, en ze zorgen er voor dat je én meer honger hebt én maar niet het gevoel krijgt dat je genoeg hebt gegeten. Geen goede combinatie dus!
Weinig slaap:
Leptine ↓ = minder verzadigingsgevoel
Ghreline ↑ = meer eetlust
Gevolg -> meer eten

Slapend vet verbranden
Dit klinkt ook niet verkeerd, toch? Terwijl je slaapt vinden er in je lichaam allerlei ‘reparatie’ processen plaats. Tijdens een goede nachtrust wordt als het ware ons hele systeem gereset, zodat jij ’s ochtends weer lekker fris opstaat. Voor deze processen is natuurlijk ook energie nodig en die energie komt tijdens het slapen vrij door het verbranden van jouw eigen vet! Als je ’s nachts niet goed slaapt zal je lichaam je vetten dan ook niet optimaal kunnen verbranden.

Tips en trics voor een betere nachtrust
We worden moe en vallen in slaap dankzij het hormoon melatonine. Onder invloed van licht wordt dit hormoon aangemaakt in je pijnappelklier (een klein kliertje midden van je hersenen). Als het in de avond gaat schemeren en het donker wordt, komt de productie van melatonine op gang en het zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Hoe zorg je dus voor genoeg melatonine zodat jij vanavond lekker kunt gaan slapen? Hierbij de enkele tips en trics:

Niet te lang doorgaan met bezigheden
Als je in de avond te actief bent gaat de productie van onze ‘actie hormonen’ (zoals adrenaline) te lang door. Op deze manier verstoren we de aanmaak van melatonine. Overdag flink bewegen is wel goed voor een betere slaap, maar sport op zijn laatst op de vroege avond.

Niet te lang doorgaan met licht op je ogen
Als je in de avond te lang doorgaat met bezigheden op je laptop of het kijken van tv verstoort dat de aanmaak van melatonine. Je lichaam denkt immers dat het nog licht is en dat je nog lang niet hoeft te gaan slapen. Dit heeft als gevolg dat je vaak nog uren wakker ligt als je uiteindelijk wel in bed ligt. Zet dus ruim op tijd, ongeveer 2 uur voor je gaat slapen, je laptop en/of de televisie uit en ga lekker een boek lezen. De meeste mensen zullen zich wel herkennen in het feit dat je soms na een paar pagina’s al aan het knikkebollen bent.

Zorg als je gaat slapen voor een donkere kamer
Een klein beetje licht van bijvoorbeeld een nachtlampje of straatlantaarn kan al storend zijn voor je slaapcyclus.

Zorg voor voldoende daglicht
Melatonine kan ’s avonds alleen voldoende worden aangemaakt als licht en donker gedurende het etmaal met elkaar in balans zijn. Dus overdag weinig aanmaak door het licht en ’s avonds een hogere aanmaak als het donker is. Ga overdag dus zo veel mogelijk naar buiten. Als je op je werk vaak in een donkere ruimte zit, maak dan een lekkere wandeling tijdens je pauze.

Reduceer stress
Zorgen of angsten, gaan gepaard met het bekende piekeren waardoor je de slaap maar niet kunt vatten. Ontspanningsoefeningen kunnen helpen om te ontspannen als je stress hebt. Ook meer bewegen heeft een positieve werking bij stress. Je kan beter ontspannen en je maakt endorfines aan, de zogenaamde geluksstofjes.

Voorkom uitputting
Dit klinkt misschien een beetje gek, maar ontspanning kost namelijk ook energie. Als je lichaam zo uitgeput is dat je cellen daardoor te weinig energie kunnen produceren kun je maar moeilijk tot ontspanning komen.

Let op met sommige slaapmedicatie
Bijwerkingen kunnen zijn: onrust, rusteloosheid, nervositeit en nachtmerries. En dat is nu net niet de bedoeling. Let hier dus mee op en laat je goed informeren.
En verder:

  • Zorg ook voor voldoende ventilatie, frisse lucht is nodig voor een goede en gezonde slaap.
  • Zorg dat het niet te warm is op je kamer, ongeveer 16-18 graden is het beste.

Slaap lekker!