Sponsoring voedingsindustrie beïnvloedt uitkomsten wetenschappelijk onderzoek
Bron: website PowerSlim | Hylke Boelens | Diëtist PowerSlim
Je hoeft zelf geen wetenschapper te zijn om te concluderen dat sponsoring van wetenschappelijk onderzoek door de voedingsindustrie op z’n minst dubieus is. Er gaat zoveel geld om in deze industrie, dat de belanghebbende partijen er baat bij hebben om uitkomsten van onderzoek naar hun hand te zetten. En dat gebeurt dan ook meer dan je denkt.
Coca Cola betaalt smeergeld om verband suiker en obesitas te verhullen
Shocking
Recente onderzoeksartikelen1,2 maakten ons op het volgende attent: Coca Cola heeft $ 550.000,- betaald aan het hoofd van een organisatie die onlangs is opgericht om overgewicht en obesitas tegen te gaan. Shocking? Dat is slechts een schijntje in vergelijking met de miljoenen dollars die Coca Cola eerder aan ‘donaties’ heeft gedaan.
Zoethoudertje
De frisdrank gigant zou de $ 550.000,- rechtstreeks betaald hebben aan James Hill, de president van het ‘Global Energy Balance Network’ om te promoten dat lichaamsbeweging veel belangrijker is dan voeding (en suikerrijke dranken!) bij het tegengaan van overgewicht. In december meldde Fortune (een Amerikaans tijdschrift dat zich richt op het bedrijfsleven) al dat Coca Cola 1 tot 1,5 miljoen dollar heeft geïnvesteerd om de organisatie te sponsoren.
Onkostenvergoeding met een verdachte bijsmaak
De voedingsdeskundige James Hill die het gigantische bedrag ontvangen zou hebben, geeft les aan de Universiteit van Colorado en bestuurt het aan de universiteit verbonden gezondheids- en welzijnscentrum. Volgens een woordvoerder van Coca Cola is het geld betaald voor honoraria (een zogenaamd ‘ereloon’ of ‘eregeschenk’), reiskosten, opleiding en onderzoek aangaande gewichtsmanagement.
Dubieus, vind je ook niet? We kennen dit soort praktijken al uit de farmaceutische industrie, die ons ook liever dom en ongezond houdt om hun dure medicijnen te kunnen slijten. Ook de farmaceutische industrie heeft er baat bij dat wij massaal (1 op de 3!!!!) diabetes ontwikkelen door overmatige suikerinname. De insuline is inmiddels niet meer aan te slepen. Maar de voedingsindustrie doet hier dus niet voor onder en houdt jou zonder schroom liever lekker dom en ongezond omdat dit nou eenmaal beter uitkomt.
Spekkie naar het bekkie...
Een wetenschapper heeft van maart 2015 tot oktober 2015 76 onderzoeken geanalyseerd die door de industrie gesponsord werden. 70 daarvan hadden resultaten die uitpakten in het voordeel van de sponsorende bedrijven.....1
De voedingsindustrie wil jou laten geloven dat het niet uitmaakt of je je energie haalt uit suiker of uit gezonde levensmiddelen, en dat diabetes ontstaat door overgewicht. Dit is slechts ten dele waar. Er is wel degelijk een verband tussen overgewicht en diabetes, maar...... de landen waar diabetes het meeste voorkomt zijn niet de landen waar het meeste overgewicht voorkomt. Wel de landen waar de meeste geraffineerde suiker, zoals bijvoorbeeld in frisdrank, geconsumeerd wordt.
De oplossing? Minder toegevoegde suikers gebruiken!
Je kunt je voorstellen dat het niet gunstig is voor de frisdrankindustrie als dit algemeen bekend wordt. Laat je niet voor de gek houden en kijk met ons mee naar de feiten: 1 op de 3 mensen ontwikkelt diabetes. Diabetes is een verstoorde suikerstofwisseling. Wij zijn er niet op gebouwd om meerdere keren per dag een suikerstoot te verwerken. Welvaartsziektes zoals overgewicht, obesitas en diabetes zijn de afgelopen 50 jaar enorm in opkomst geraakt, tegelijk met de opkomst van allerlei bewerkte voedingsmiddelen zoals koek, snoep en frisdrank, zie jij het verband?
Gebruik je gezonde verstand
Eet zo weinig mogelijk bewerkte voedingsmiddelen. Als we weer gaan eten zoals vroeger, vóór de industrialisering van onze voeding, dan respecteren we waar ons lichaam voor bedoeld is. De voeding van vroeger bestond uit groenten, fruit, noten, zaden, vlees, vis, eieren en af en toe wat onbewerkte granen. En zeker niet uit witbrood, zogenaamd verantwoorde koeken voor tussendoor en liters frisdrank! Gebruik bij alles wat je eet je gezonde verstand en vraag je af of je voorouders dit ook gegeten zouden hebben.
Voeding als medicijn
Voeding wordt enorm onderschat als het gaat om je gezondheid. Misschien begrijpelijk nadat je dit artikel gelezen hebt, want zowel de voedingsmiddelenindustrie als de farmaceutische industrie hebben er geen baat bij om hier bekendheid aan te geven. Met een gezond voedingspatroon zonder toegevoegde suikers kun je niet alleen heel veel gezondheidsproblemen voorkomen, je kunt er ook heel veel bestaande klachten mee verhelpen. Wil jij eerlijke voorlichting over wat een écht gezond voedingspatroon is? Maak dan een afspraak met een PowerSlim voedingscoach bij jou in de buurt.
Bronnen:
Marion Nestle, PhD, MPH1 Corporate Funding of Food and Nutrition Research, Science or Marketing? JAMA Intern Med. 2016;176(1):13-14. doi:10.1001/jamainternmed.2015.6667.
Fortune.com